På andra sidan gatan

PÅ ANDRA SIDAN GATAN

Alex och Gabriella är varandras allt – men också varandras motsatser. Han kom till Sverige som vuxen, hon är född här. Han är nästan femtio, hon har ännu inte fyllt trettio.

När flyktingförläggningen där Alex arbetar plötsligt ska säljas kommer han i kontakt med Gabriellas mor, tillika biskop i staden. Hon är intresserad av att driva verksamheten vidare i kyrkans regi, men Alex brottas med Gabriellas mycket infekterade relation till modern. Sviker han Gabriella om han samarbetar med hennes mor? Riskerar han kärleken?

Gabriella ser hellre att entreprenören Anders Månsson, en man med ett inte helt skrupelfritt förflutet, tar över. Ovetande om varandras planer kämpar de på varsitt håll, mot olika mål. Hur mycket håller kärleken för?

På andra sidan gatan är en finstämd roman om kärlek och om viljan att göra gott. Det är en berättelse som är aktuellare än någonsin. En viktig kärleksroman.

INBUNDEN
Utgiven av Hoi förlag
Årtal 2016
ISBN 9789175578668

POCKET
Utgiven av Hoi förlag
Årtal 2017 – pocket
ISBN 9789176970515

RECENSIONER

Boken är en fantastisk berättelse om kärlek och människors inneboende godhet som går rakt in. Den väver intelligent och medmänskligt in problematiken kring dagens flyktingström, vilket gör den till en viktig och tidsmässigt mycketaktuell bok. Språket har både styrka och självförtroende.”

– Bibliotekstjänst, häfte 10, 2016 – Lektör Kajsa Banck

Det här är en bok jag vill rekommendera till alla. Den är en måbrabok, men har som Anne själv uttrycker det ”något som skaver”. Det är det som gör den så bra. Det värsta med boken är att den tar slut.”

– Skaraborgsläns Tidning, Falköpings Tidning, Skövde Nyheter och Västgötabladet

En kärleksroman som berör mig starkt och visar en verklighet som finns idag, men inte är synlig för alla.”

– Ingar Haellquist, Allas Veckotidning

Roman som imponerar – evigt aktuella ämnen samsas i Anne Liljeroths ”På andra sidan gatan”. Det är så upplagt på så många fronter att det från början kan likna såpoperamanus. Å andra sidan: är det inte rätt länge sedan såpopera klingade nedlåtande och heter det förresten ens längre så? Efterhand blir jag i alla händelser allt mer fängslad av Anne Liljeroths berättelse om – som det sammanfattas på bokomslaget – kärlek, olikheter och rädslor, ämnen som är så evigt aktuella att de i så drivna händer som hennes fortfarande kan bilda underlag till en riktigt bra roman.”

– Olle Lundqvist, Norran

Boken andas kärlek, oro, rädsla, främmande och väldigt aktuellt i vår närhet. Finns så många olika bottnar i den här kärleksromanen. Det går inte att värja sig från Anne Liljeroths böcker.  De är så välskrivna intressanta och helt underbara böcker.  Sätt dig som du gillar mest och sitt kvar till boken är slut.”

– Evas Bokblogg

Vad är det vi döljer för varandra? Hur mycket klarar vi av att kämpa mot olika mål och samtidigt hålla kärleken vid liv? Det är frågor som ställs i Anne Liljeroths På andra sidan gatan. En bok som handlar om familjeliv, kulturskillnader och viljan att göra gott. Den är mycket mycket bra och passar alla som är intresserade av människor.”

– Karlstads bibliotek

En av försommarens riktigt intressanta romaner var ’På andra sidan’ gatan av Anne Liljeroth. Det är en bok om kärlek, medmänsklighet men också problem och slitningar i samband med flyktingproblematik. På andra sidan gatan har en viktig plats att fylla för förståelse kring flyktingproblematiken, våra skyldigheter, trygghet för alla, kärlek mellan människor och viljan att göra gott.”

– Bokparet

På andra sidan gatan är en underbar roman om Alex, som arbetar på en flyktingförläggning. Jag önskar att landets alla flyktingförläggningar hade en sådan som Alex. Det handlar även om Alex förhållande med Gabriella. Det är inte helt lätt för dem i och med att hon är yngre än honom och han dessutom är färgad. Jag rekommenderar varmt denna välskrivna lilla pärla!”

– Eva Boktokig Boström