Världens godaste kycklinggryta

Jag skriver inte bara böcker, jag lagar mat också. Och ibland tänker jag på en speciell maträtt när jag skriver mina böcker. I min nya roman, HELA MITT HJÄRTA, så dyker det upp en karaktär med rötterna i Italien och personen ifråga bjuder på en rykande varm och fantastiskt god kycklinggryta. Receptet har jag hämtat från en liten receptbok (jag tror den är från tidigt 90-tal) som Zeta gjorde.

Jag säger bara: glöm julmat. Laga den här. Den är magiskt god.

Pollo alla cacciatora – kyckling med kapris och oliver

4 portioner
1 stor kyckling, i 8 bitar
1 tsk hackad färsk rosmarin eller 1/2 tsk torkad
2 vitlöksklyftor
6 vitpepparkortn
3/4 dl olivolja
rivet skal och saft av 1 citron
salt och peppar
2 msk tomatpuré
1 1/4 dl torrt vitt vin
2 sardellfiléer i olja, hackade
2 msk Zeta medelstora kapris
50 gram urkärnade Zeta taggiascaoliver eller Zeta oliver m citron eller vitlök
2 msk hackad bladpersilja

Gör så här:
Stöt rosmarin, vitlök och pepparkorn i en mortel. Tillsätt 2 msk olivolja och citronskal. Gnid in kycklingbitarna med blandningen och låt marinera i kylan i 30 minuter utan att täcka över.
Bryn kycklingbitarna i resterande olivolja i en stor stekpanna. Salta och peppra.
Rör ihop 3 msk citronsaft, tomatpuré och vin. Häll det över kycklingen och låt sjuda under lock i 15-20 minuter.
Rör ner sardeller, kapris och oliver i såsen. Låt sjuda ytterligare 5 minuter. Salta och peppra. Strö över persilja och servera med valfritt tillbehör.

Yummie!