En mässa förlänger livet

September månad är synonym med rivstart för de flesta av oss. Vi är tillbaka från resor och sommarställen, bland planer och rutiner, boksläpp och författarmöten. Och månadens höjdpunkt för en författare är naturligtvis bokmässan i Göteborg. En intensiv helg med extra allt för oss som skriver och älskar berättelser. Mingel, hälsningar, korta möten, viktiga samtal, tillfällen att lyssna. Nya böcker, nya idéer, nya ansikten. Den gemensamma nämnaren är MÖTET.

”När man möter andra ser man sig själv”, lyder ett gammalt ordstäv. Att spegla sig, bekräfta, uppskatta och få detsamma tillbaka får oss att må bra och leva längre. Och just nyckeln till ett långt och friskt liv är vi nog många som är nyfikna på.

I sommar har jag läst psykologen Katarina Bloms bok Tillsammanseffekten I den delar hon med sig av en mängd klokheter. (Du kan också lyssna på henne när hon gästar podden Hälsorevolutionen. Det avsnittet hittar du här.) Bland annat skriver hon att ”vi blir lyckligare av att prata med grannen än av ett lönelyft på 40.000 kr.” Att få vara en del av en gemenskap, finnas i ett sammanhang och få bidra förlänger livet. I miniserien Lev till 100 (Netflix) besöker amerikanen Dan Buettner jordens blå zoner för att söka efter hemligheten till ett långt och friskt liv. I dessa områden blir fler än genomsnittet över hundra år. De lever nära naturen, av lokala råvaror, utan att stressa, men framför allt har de en stark gemenskap. Vänner och familj. Och Ikigai. Det som japanerna kallar värdet av att känna sig nyttig.

Vad vill jag säga med detta undrar du kanske? Jo, att forskningen stärker värdet och behovet av att träffas IRL. Att vi mår bra av att mötas, uppleva, samtala, lyssna och lyssnas på. Så en mässa, med extra allt, förlänger absolut livet.

Under bokmässan kommer jag att signera i LB Förlags monter vid ett par tillfällen. Håll utkik på mitt Instagram. Kom och säg hej, fånga mig i minglet. Jag hoppas att vi möts och ses och får tillfälle att prata lite, och därmed leva lite längre.

PS. I nästa författarbrev kommer jag att dela mina fem bästa bokmässetips.