Konsten att skapa ett omslag

HELA MITT HJÄRTA har fått ett omslag av designern Emma Graves. Emma har en fantastisk förmåga att på ett balanserat sätt ge läsaren en hint om vad de kan förvänta sig. Jag är supernöjd med hur hon har gestaltat min kommande roman och blev nyfiken på hennes erfarenheter av att arbeta med omslag och hur hon planerar för ett nytt uppdrag.

Jag ställde några frågor till Emma:

Du har gjort så många fantastiska omslag. Med din erfarenhet, vad gör ett lyckat omslag?
Jag tycker det är viktigt att omslaget är snyggt och tilltalande samtidigt som man bör få enkänsla av vad författaren vill berätta med sin bok. Idag vet vi att många väljer bok efter hur omslaget tilltalar dem. En läsare som letar efter en bok tittar inte länge på varje bok. För mig är det extra viktigt att framsida, baksida, rygg och flikar känns som en helhet. Typografin ingår i helheten. Men det är ju alltid författaren och förlaget som väljer det slutliga omslaget.
För övrigt är jag nöjd och glad om läsarna, författarna och förlagen är nöjda med mina omslag.

Vad är det första du gör när du får ett uppdrag att skapa ett nytt omslag?
Jag börjar med att samla ihop så mycket information jag kan om författaren och om eventuella tidigare utgivningar. Ibland finns manus och då läser jag några kapitel för att få en bra känsla av stämningen i boken. Finns inte manus ännu så kan det även gå bra med ett synopsis. Gör jag omslag till översatt titel händer det numera att boken finns på originalspråk att lyssna till. Då gör jag det samtidigt som jag jobbar med andra projekt. Det är mycket trevligt att både jobba och lyssna på en berättelse.
Det händer ofta att jag får en brief. Den kan vara detaljerad och beskriva vad uppdragsgivaren vill få fram i omslaget. Men betydligt vanligare är att jag får en kortfattad beskrivning av storyn för att förlaget är öppet för förslag i olika riktningar. Då skickar jag i regel några förslag med varierad stil, färg och typografi.
När jag sedan samlat in all information om boken sammanför jag tankar och idéer i skisser. Ibland gör jag en mood board med färger, typsnitt och bilder.

Vad fastnade du för med HELA MITT HJÄRTA?
Din berättelse berörde mig på flera sätt. Dels relationen mellan kvinnan och hennes barn och hennes rädsla för att förlora kontakten med dem. Dels kvinnans sjukdomserfarenheter som du beskriver mycket trovärdigt. Jag är själv mamma, hustru och dotter och din berättelse väcker många tankar hos mig.

Vad vill du att läsaren ska tänka och känna när den ser detta omslag?
Eftersom omslaget är det första mötet med boken vill jag att stämningen och känslan ska synas på omslaget.
Jag hoppas att färgen och typografin stärker denna känsla.