Inspirerande möte

I veckan som gått har jag suttit på skolbänken igen. I biblioteket på Skeppsholmens folkhögskola har jag diskuterat texter, andras och min egen och diskuterat skrivande med ingen mindre än en av årets Augustnominerade författare. Ia Genberg kom på besök och delade generöst med sig av idéer runt skrivprocessen, idé, skapande och mycket annat. Mycket inspirerande.
Ia Genbergs senaste bok Detaljerna (Augustnominerad) är fyra personporträtt som berättas genom en feberyra. Språket är vackert och så genomarbetat att man ryser när man läser. ”Som att läsa sig igenom en konsert” beskrev någon boken.
Och Ia beskrev sitt arbete med boken som helt galet, (den påbörjade under pandemin och när hon hade feber) och ingenting som hon ville rekommendera. För varje gång hon satte sig med dokumentet så började hon om, från början. Kände på varje ord, varje mening. Att leta efter tonen blev enormt viktigt. Vilket också betydde att hon vissa dagar inte kom någonstans, utan att dokumentet istället blev kortare. Att skriva boken var enormt tidskrävande, även om den bara är på 150 sidor i sin inbundna version.
Som alla andra författare verkar tiden, att ge sig själv tillräckligt stora sjok av tid, vara nyckeln till skapandet. Och att sitta still. Ia berättade att hon till och med binder (fysiskt) fast sig själv i stolen ibland för att det ska vara svårt att resa sig och göra annat. (Skratt.)

Har ni inte läst Detaljerna. Gör det!