Redigering: del ett

Jag har skrivit en ny berättelse, men det blir ju inte en bok bara för att jag har ett dokument om 287 sidor i min dator. Nej nu startar den stora redigeringsprocessen. Orden ska bearbetas så att de kan ge dig som läsare en upplevelse du vill följa och komma ihåg.

Jag är igång. Skriver om, rättar till, tar bort upprepningar, förtydligar och inte minst jobbar jag med gestaltningen. Ambitionen är att läsare ska se filmen spelas upp i huvudet samtidigt som orden flödar obehindrat på textsidorna. ”Show don´t tell” som det heter. Jättesvårt, men också jättehärligt när det sitter.

Tur att jag gillar att pilla med ord. Det blir svårare för varje bok. Kanske för att jag ställer högre krav på mig själv, eller för att jag tror att läsarna har högre förväntningar.

27 maj ska redaktören ha texten för en första redigeringsrunda. Sommaren lär ägnas åt ytterligare textpetande innan vi är nöjda och texten kan sättas. Sedan ska den korrekturläsas. Någon gång i november går boken till tryck. Innan dess ska vi sätta titel (fast den tror jag vi har 🙂 och det ska till ett omslag. Allt avslöjas i sinom tid.

Utgivning planerad till slutet av januari 2025. Men vem har bråttom? Det här ska bli bra. Det ska bli min bästa bok.