Septemberbrevet

V Ä L K O M M E N !

Oavsett om du är en skrivande eller en läsande person så vill jag med det här brevet ta dig med bakom kulisserna. Jag vill berätta hur berättelser kommer till, hur de blir text i en bok och vad de betyder för mig. Men framför allt vill jag slå ett slag för vad skrivande kan hjälpa oss med. Hur lustfyllt och hälsosamt det kan vara.

För mig har skrivandet blivit som syret jag andas. Det håller min hjärna igång, det får mig att känna iver när jag vaknar och det har gett mig mening. Jag vill skapa historier som andra kan drunkna i, förfasas över, bli underhållna av, och i bästa fall växa med.

Hur det kommer sig att jag började skriva och hela min författarresa kommer jag att dela med mig av i ett senare brev. Så häng kvar.

Du får det här brevet för att vi någon gång stött på varandra, i böckernas värld, i arbetslivet, på någon kurs eller på något annat sätt.

Jag vill börja med att berätta var jag befinner mig just nu.

Min kommande roman – en mardrömshistoria.

Jag får ofta frågan var jag får mina idéer till böckerna ifrån och jag svarar alltid ”från verkligheten”. Där finns så mycket att förundras över och utforska, om man tillåter sig.

Min kommande roman, Hela mitt hjärta, började med att jag läste en artikel i en av våra stora dagstidningar om föräldrar som inte hade någon kontakt med sina vuxna barn. Det gemensamma för dem var att det var barnen som sagt upp kontakten och att föräldrarna sällan förstod varför barnen inte ville träffa dem. Jag kände så starkt med de här föräldrarna att det gjorde ont i magen. Bara tanken på att mina barn (jag har två vuxna söner) inte skulle vilja träffa mig gav mig panikkänslor.

Jag skapade en karaktär och gav henne namnet Livia Hallberg. För sju år sedan fick hon ett brev, undertecknat av hennes tre barn, där de bad henna att aldrig, ALDRIG, mer ta kontakt med någon av dem.

I mer än två års tid har jag umgåtts med Liva dag och natt. Jag har tvingat mig att sätta mig in i hennes situation och hennes bakgrund. Förstå hennes äktenskap och lära känna hennes tre barn. Och jag inser att ingenting är enkelt. Jag har läst intervjuer med psykologer, terapeuter, fler vittnesmål från föräldrar och barn som brutit med varandra. I två och ett halvt år har jag gråtit, mått dåligt och kramat om mina egna barn. Och lärt mig massor.

Vad skulle du vilja gräva djupare i?

Skrivandet tvingar mig att utforska saker jag förundras över, förhållanden jag inte förstår. När jag efter mycket om och men skickade texten till min förläggare och min redaktör var jag rätt att inte ha gjort temat och karaktärerna rättvisa, men de lovordade både modet att ta upp temat och mina karaktärsbeskrivningar. Någon liten korrigering av en bikaraktär måste till, men inget stort arbete. Tack och lov.

I mitten av januari 2023 släpps berättelsen om Livia.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *