Kan det inte bara få vara EN BRA BOK?

Det talas om litterära böcker och det talas om genrelitteratur. Berättelser som har ett språk och ett syfte eller historier som är lättlästa och underhållande. Som ett sätt att predestinera och hjälpa den blivande läsaren att förhålla sig till boken, skapa en förväntan om du så vill.
Jag får ofta frågan: vilken typ av böcker skriver du? Vilket är naturligt. Och jag har alltid svårt att svara på den frågan. Jag brukar stamma fram något om att ”jag utforskar det mellanmänskliga, relationer, intriger, för visst kan verkligheten överträffa dikten”, och så vidare.
Fast egentligen befinner jag mig i en nisch mittemellan. Jag vet att hantera språket och jag kan mitt berättande. Det är inte genrelitteratur och kanske inte något Akademin skulle uppmärksamma heller, men det är tänkvärt och det är bra historier, som en vän så befriande sa, ”det är helt enkelt en bra bok, en viktig bok!”

Och nyfiken som jag är undrar jag naturligtvis … räcker det? Vad får dig att välja en bok?