Skrivarkurser

När människor hör av sig och vill ha tips på hur de ska komma igång med sitt skrivande, eller hitta energin för att färdigställa ett manus svarar jag alltid. Gå en SKRIVARKURS. Att placera mig själv i ett sammanhang med andra skrivande människor är det absolut bästa jag någonsin gjort. Det har gett mig en förståelse för författandets hantverk, idéskapande, struktur och form. Det har tvingat mig att bli läst och förstå hur min text uppfattas av mottagaren. Jag har fått förmånen att läsa texter och böcker jag aldrig själv skulle ha sökt mig till. Att träffa människor som delar kärleken för ord, text och läsning ger outsinlig kraft.
För mig är skrivkurser ett sätt att fortsätta utvecklas, testa nya format, spränga gränser för vad som går att skriva om. Det finna alltid något nytt att lära.

Det finns en skrivkurs för alla. Oavsett om du vill läsa på heltid, på deltid, på distans, eller bara en kväll varannan vecka. Om du vill skriva i en speciell genre eller bara lära mer om skrivkonsten. Det finns kurser på högskolan, på en mängd folkhögskolor och på studieförbund. Sök bara sök.

De här har jag gått
Skrivarakademin, som är en del av Folkuniversitetet, erbjuder en mängd olika kurser med olika inriktning; allt från romanprojekt till poesi och drama. Jag började med en skrivarkurs för nybörjare, en kväll varannan vecka där vi fick respondera varandra texter. Jag minns historien om den kommunanställde tjänstemannen som ifrågasatte sitt arbete och en historia om ett ungt förälskat par som skildes åt på femtiotalet men som förenades igen tack vare Facebook. När jag så småningom hade ett råmanus att arbeta med gick jag en kurs i manusutveckling där jag fick respons och hjälp med att utveckla min första roman, Bara människor.

Jag ville lära mer. På Mittuniversitetet hittade jag en distanskurs på halvfart som då hette Litteraturvetenskap med fokus på kreativt skrivande. En kombination av skrivande, läsande och diskuterande som jag lärde mig mycket av. Vi träffades en gång per termin och övrigt skedde via en utbildningsportal. I kurslitteraturen ingick böcker som betytt mycket för mitt skrivande, böcker som jag aldrig hade hittat annars.
Enkelt och smidigt. Bra handledning. Under andra året (B-kursen) skrev jag de 50 första sidorna på min första roman, som sedermera blev antagen.

Efter några år utan skrivkurs kände jag åter suget och började googla. Jag hittade Folkhögskolorna och deras fantastiska utbud. Fastnade för SKRIV på Skeppsholmens folkhögskola och ansökte. Nu går jag andra året under ledning av fantastiska Nina Wähä. Kan bara rekommendera.

Hur hittar jag?
Kursutbudet på de olika lärosätena förändras hela tiden. Så mitt tips till dig som är sugen på att ta steget är att googla. Sök in på högskolans portal, bland folkhögskolor men också hos olika studieförbund. Man måste inte lägga heltid, det behöver inte vara dyrt, att gå en skrivkurs. Men det är garanterat utvecklande, både för skrivandet och för själen. Dessutom lär du få nya skrivarvänner, vilket är ovärderligt.